Wat bij voorbaat een heel goed idee leek, heeft me toch al vele slapeloze nachten bezorgd. Uitdagingen zijn niet bij voorbaat verloren omdat ze moeite kosten, maar het einddoel leek soms verder weg dan ooit. Toch was er geen twijfel, het moest en zou lukken. Velen leefden in grote onwetendheid van de dilemma’s en keken reikhalzend uit naar de grote belofte. Anderen hebben al hun vertrouwen in ons gelegd om dit avontuur tot een succesvol eind te brengen. Er was dus geen weg meer terug. Het moest hoe dan ook lukken.

Twijfel, irritatie en stress zijn een gezond onderdeel van een uitdagend project. Het zijn die barrières die, eenmaal overwonnen, bijdragen aan het grote geluksgevoel, waar we het allemaal voor doen. Geen succes zonder faalkans. Maar wat soms lastig is om toe te geven, is dat er maar een oplossing is tegen falen: Loslaten en vertrouwen. Vertrouwen in jezelf en in de mensen aan je zijde. Soms weet je niet eens wie  er aan je zijde staan, maar ze zijn er, altijd. Mensen die je steunen, met grote en kleine daden en gedachten. Ook al zie je ze niet, later ontdek je wie het waren.

Samenwerken is de sleutel tot succes; sterker nog: samenwerken is een succes. Het is precies dat vertrouwen dat de laatste barrières overwint. Ze smelten weg als sneeuw voor de zon, wanneer ik bedenk met welke passie mijn kompanen zich in deze strijd storten. Vol vertrouwen zijn zij in staat om hun eigen angsten te overwinnen en zich uit hun comfort zone los te maken. Samenwerken begint met geven; vertrouwen, inzet, liefde en respect.

Ons zelfvertrouwen is vaak vooral gebaseerd op ons vertrouwen dat we de wereld wel aan kunnen, in plaats van haar ons juist te laten overkomen. We harden ons tegen wat er misschien komt, we zetten ons bij voorbaat schrap en rekenen op weerstand van opportunisten. We gaan er echter volop vanuit dat anderen ons wel vertrouwen. Intrigerend, hoe we wel in anderen onszelf zien, maar over onszelf niet willen erkennen dat we net zo menselijk zijn als alle anderen.

Gelukkig ben ik gezegend met een gezonde dosis vertrouwen in mijn medemens. Alle reële risico’s op  wangedrag neem ik graag voor lief. De glimlach van een team is een van de wereldwonderen en het behalen van een doel is eigenlijk alleen maar leuk met zijn allen. Wat heb je aan het mooiste moment van je leven als er niemand is om het mee te delen? En als je het moment kan delen, wie maakt het dan nog uit, wiens succes het eigenlijk was. Samen iets bereiken, draait niet om het woord ‘bereiken’.