Eindelijk kunnen we weer spelen. Of toch niet? Hoewel velen zich verheugen dat er eindelijk weer evenementen, concerten en festivals plaats mogen vinden, zal ik voorlopig niet optreden op deze gelegenheden. Er zit er namelijk een vieze nasmaak aan evenementen, die enkel plaats kunnen vinden met een coronapas. Dit staat volledig los van standpunten over wel of niet vaccineren. De coronapas werkt discriminatie en schijnveiligheid in de hand. En hier werk ik liever niet aan mee.

Schijnveiligheid? De pas is toch juist bedoeld om een veilig evenement te kunnen organiseren? O, ja, hoe dan? Een evenement is toegankelijk voor zowel gevaccineerde, als niet gevaccineerde mensen. Gevaccineerden, die niet getest hoeven te worden en waaronder het virus zich vrijelijk en onopvallend verspreid. Of zelfs mensen die zich in de afgelopen dagen alsnog hebben laten vaccineren, en in de twee weken daarna het besmettelijkst zijn, de grote ‘fout’ waardoor alles afgelopen zomer weer terug op slot moest. En daarnaast is hetzelfde evenement ook toegankelijk voor niet-gevaccineerden, die dus geen virus bij zich dragen, want daarop zijn zij immers getest, maar die zich dan binnen een groep begeven waarin 80% van de bezoekers potentieel het virus wel bij zich draagt. Als niet-gevaccineerde vertrouw je op je eigen weerstand, maar dat is wel het randje opzoeken. En je moet je telkens weer laten testen en dus ook al word je er niet merkbaar ziek van, de besmettingscijfers zullen enorm stijgen. Waarschijnlijk zal dit lijden tot nieuwe maatregelen en verdere discriminatie van ongevaccineerden.

Muziek hoort juist te verbinden en niet bij te dragen aan het uiteendrijven van mensen. En ook al begrijp ik goed, dat mensen na anderhalf jaar staan te popelen om weer normaal een feest te kunnen vieren, daar voel ik me niet OK bij. Ik zal de komende tijd vooral bij het haardvuur en met vrienden in privésfeer muziek maken en dat is ook superleuk. Ik wens alle feestgangers een mooie tijd en zou niet gevaccineerden adviseren thuis te blijven. Dat is gezonder en houdt de besmettingscijfers laag. En ik speel ondertussen de blues.